Personlig data kan bli öppen data och skapa samhällsnytta.
Idag har de flesta av oss många olika enheter som redan genererar data kopplat till oss som individ. Dessvärre är den relativt instängd i enhetsleverantörernas ekosystem av enheter med tillhörande tjänster. Till viss del, för personligt nyttjande, är enheterna öppna för tredjeparts app-tillverkare för att låta andra göra affärer med oss som individer, knutet till vår personliga data.
Idag har jag personligen en smarttelefon med tillhörande smartklocka.
För mig fyller de lite olika funktioner och skapar möjligheter i min vardag.
Smarttelefonen:
- Innehåller ett antal sensorer som hjälper mig generera data
- Mikrofon
- Någon slags gyro (som bland annat används för stegräkning och för att veta hur jag håller telefonen)
- GPS
- Fingeravtrycksläsare
- Kamera (som bland annat används med ansiktsigenkänningsmjiukvara)
- Har skärm och ”tangentbord” för att visa och efterfråga olika saker:
- konsumera information/data i appar eller från internet (ex. väder, kontosaldo, börskurser, luftkvalité, sportresultat, etc)
- konsumera innehåll (ex. musik, film, ljudbok, utbildning, sociala medier, nyheter, etc)
- Har ständig uppkoppling till internet (både i bakgrunden när jag inte använder telefonen och när jag använder telefonen)
- Möjliggör kommunikation till andra (SMS, instant messages, mail, videosamtal etc)
- Låter mig skapa innehåll
- Bilder/video med kamera
- Dokument (privat och jobb)
- Annat innehåll (i specifika appar)
- Tillgänglig gör underhållning (exempelvis spel)
Klockan:
- Innehåller sensorer:
- Gyro (för exempelvis stegräkning och avkänning på hur jag rör armen för att tända upp displayen när jag vill titta på klockan)
- Hälsosensorer (mäta hjärtrytm, syresättning i blod, sömnkvalité, etc.)
- Mikrofon
- Display för interaktion och visuell aviseringsmöjlighet
- Ljud och vibrationsaviseringsmöjligheter
- Troligen GPS (beroende på modell)
Undantaget visualisering av information på displayen så skulle jag säga att en smart ring ur sensor- och datagenereringsperspektiv är snarlik.
Som det ser ut för min del idag så använder jag enheter med android i grunden, vilket i sig (min uppfattning) är något öppnare datamässigt än ios. Om inte annat i alla fall i fråga om tredjeparts access till min data och sensorerna i enheterna. Men fortfarande långt ifrån att jag som individ kan tillgängliggöra min genererade data för att skapa samhällsnytta.
Jag drömmer om att den möjligheten ska skapas.
För att ta ett exempel.
I en nära framtid gissar jag att det kommer bli ganska vanligt att vi har tre enheter, en smarttelefon, en klocka eller ring och ett par smarta glasögon.
Nyttan för mig som konsument och brukare av tekniken är troligen många, men ett scenario ser jag stor nytta i, vilket också är ett bra exempel på hur jag skulle vilja att min personliga data skulle kunna användas som öppen data för olika aktörer.
Jag kör bil.
Jag har på mig mina smarta glasögon. På min arm eller hand finns en klocka och/eller en ring. I fickan ligger min telefon.
Ur högtalarna i bilen strömmar go musik eller trevligt ljudbokssällskap.
Jag är på väg någonstans där jag normalt inte brukar köra, så jag har knappat in min destination i telefonens kart-app för att få hjälp att hitta.
Istället för att få väginstruktionerna upplästa för mig överlagras de på ett behagligt sätt i glasögonen så att jag ostört kan lyssna på musiken eller ljudboken. Den visuella guidningen är diskret och tar inte bort fokus från körningen.
Förutom att jag får hjälp att hitta får jag också information om trafikstörningar framför mig och eftersom mina enheter vet hur länge jag har kört, kanske vet de också att jag har diabetes, eftersom jag har en diabetes-app installerat, så att jag får ett förslag om en annan väg som både tar mig förbi lämpligt ställe att rasta och äta. Eftersom bilen och telefonen är ihop-kopplade så vet telefonen också om att jag kör en elbil och att det kan vara lämpligt att ladda den stunden.
Saker som alltihop inte känns helt orimligt i en nära framtid. Och som alla gynnar mig som konsument och teknikanvändare. Den underlättar för mig och skapar mervärde i mitt liv.
I den här framtiden skulle jag också vilja ha möjlighet att dela med mig av olika typer av data som öppen data. Helst både som öppen data som vem som helst kan konsumera och dela med mig av data till specifika instanser, som Vägverket, Blåljusverksamheten, Naturvårdsverket, Folkhälsomyndigheten, Turistnäringsverket (om det finns något sånt), biltillverkaren, etc.
Jag kan nästan höra att kugghjulen snurrar innanför pannbenet på dig… varför i hela friden vill han dela med sig data till massa myndigheter? Vad ska det vara bra för?
Jo, så här tänker jag, jag skulle vilja bidra med kontinuerlig data insamling av många anldeningar:
- Vägverket
- Gyro data från mina tre enheter för att ge en bild av vägens status som gropar, hjulspår, vattenplaningar etc.
- Bilder ifall de vill se
- Glasögonens sensorer för att kunna skapa AR-lager över verkligheten för att kunna avgöra var håligheterna finns och hur det ser ut
- GPS-koordinaterna
- Att jag kör där jag kör, så att de kan räkna ut hur mycket slitage och användning som hjälp till prognoser för underhållsbehov etc.
- Vattenansamlingar
- Status på broar, bropelare, räcken etc med hjälp av bild analys+AR-sensorerna
- Blåljusverksamheten
- När och var det har hänt olyckor med GPS + Bild + AR-sensorer
- Trafiksituationen på väg till olyckan
- Status på olycksplats från fordon(en) som är inblandade, kanske med antal passagerare och annan information från fordonet med sensordata från deformationszoner eller liknande.
- Kunna få information från Blåljusverksamheten om att exempelvis köra in till sidan i god tid och långt från olycksplatsen för att lämna plats och förhindra fler olyckor och att det blir trångt framme vid olycksplatsen.
- Naturvårdsverket
- Roadkills statistik + info om att det finns roadkill att avlägsna.
- Identifiering och arträkning av diverse djur som syns från vägarna, alltifrån fåglar till annat vilt
- Var, när och vilken sort som finns var.
- Folkhälsomyndigheten
- Hur mycket bil kör jag?
- Hur mycket rör jag mig under en bilresa?
- Hur mycket rör jag mig annars?
- Turistnäringsverket (om det finns något sånt)
- Var stannar jag och var rör jag mig?
- Vad och var äter jag?
- Besöker jag annan turistnäring i krokarna jag rör mig?
- Hur ser turismen ut per plats och vad behöver utvecklas, förflyttas eller förstärkas?
- Biltillverkaren
- Baserat på hur vägen ser ut (gyro sensorerna bland annat), hur påverkas slitaget på bilen?
- Data från bilen till blåljusorganisationen vid olycka:
- Antal passagerare
- Hastighet vid olyckan
- Deformationszonerna som är påverkade
- Är bilen upp-och-ner?
- Brinner det?
Det här är bara saker som jag kan tänka ut, i förhållande till de sensorer och den data jag idag kan tänka mig kan finnas till hands i en nära framtid och hur den skulle kunna nyttjas.
Om teknikbranschen och samhället börjar tänka i öppen data och datadelning från en mängd datagenererare så skulle värdet av data bli än högre och klokare människor än jag skulle kunna klura ut hur data skulle kunna användas och kombineras för att skapa samhällsnyttiga funktioner baserat på frivilligt delad data.
Det skulle säkerligen skapa kommersiella möjligheter och kanske fler arbetstillfällen också. För att inte prata om nyttan som skulle kunna komma när data även börjar analyseras av AI på olika sätt.
…och kombinerat med den samhällsriktning vi redan är på väg i (min tolkning av nuläge och teknikutveckling) där teknik blir en större del av samhället, utan att det nödvändigtvis bara behöver leda till ”Storebror ser dig” (från 1984 av George Orwell).
Jag vill vara en medborgare som bidrar till samhällsnytta på flera arenor; ekonomiska, sociala, lokala, nationella, ekologiska och digitala arenan för att nämna några.
Jag är också för en förändring i det nuvarande tänket att jag måste äga och generera min data och ha den i mitt egenägda system till att gå mot öppen data där alla systemleverantörer (mer eller mindre) kan skapa funktioner för att hantera konsumsion av extern data från många olika källor snarare än bara den egna. Jag hoppas också att teknik- och systemutvecklingen går mer mot att se till att paketera genererad data på ett standardiserat och konsumerbart sätt, med standardiserad datautväxling som sätter mig som användare i centrum och där jag på ett säkert sätt kan välja till vad och vem jag vill dela med mig av min data.