Självcoaching

Det sägs att vi ska sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna. Men min rekommendation är att vara konkret.

Exempelvis: ”Jag vill skriva en bok om akvariefiskar”.

Eller: ”Jag vill springa en mil på mindre än en timma”.

Försök att vara precis och var noga med formuleringen. Uttryck det du faktiskt vill. Det är ditt val, du väljer aktivt ditt mål. Skulle du välja att formulera ditt mål så här: ”Jag skulle kunna tänka mig att kanske eventuellt lära mig att typ spela schack eller nånting sånt”, så kommer du förmodligen springa in problem. Dels därför att du inte för dig själv har uttryckt klart och tydligt vad du vill. Dels för att det är ett ospecifikt mål. För när kan du säga att du lyckats att ”typ spela schack eller nånting sånt”.

Att sätta upp ett mål handlar om att deklarera något för dig själv. Bestämma dig. Att komma överens med dig själv att du accepterar de utmaningar du ställer dig själv inför och väljer att kämpa för att uppnå ditt mål. Du ingår ett avtal med dig själv att uppnå ditt mål, innan du ens har klart för dig hur din väg till ditt mål ser ut.

Den kanske viktigaste saken att göra, förutom att specificera ditt mål, är att motivera varför du väljer just det här målet. Motiveringen kan du sedan använda för att motivera dig själv under hela processen. Skriv ner både ditt mål och din motivering och ha den väl synligt så att du kan titta på det varje dag.

Gå vidare till din start punkt!