Verktyg för att prioritera

Det finns två saker jag gillar att kombinera för att få koll på vilka saker som faktiskt är viktiga för mig och vad jag känner att jag verkligen vill prioritera.

Det första är brain dump. Du kan läsa massor på nätet om just brain dump, men kortfattat går metoden ut på att du sitter med papper och penna och listar upp allt som du kan komma på som du vill göra, behöver göra och måste göra. Stort som smått, försök tömma hjärnan så mycket du bara kan.

Ett jättebra sätt att avlasta hjärnan för att inte behöva gå omkring och ha allt i huvudet hela tiden och lägga energi på att komma ihåg det, och dessutom kanske gå runt och oroa dig för att du inte kommer ihåg allt och glömmer något.

Ner på papper med det bara! Allt!

Tips! Det är så klart olika för alla, men för min del brukar det ta mer än en sittning för att få ut allt ur hjärnan, det mesta kommer på en gång, men sen brukar det poppa upp små saker här och var, när jag minst anar det, vilket leder mig till det faktiska tipset: ha en anteckningsplats för din lista, helst i mobilen eller någon annanstans som du alltid har tillgång till så att du kan skriva upp sakerna. Skriver du på flera ställen måste du använda hjärnan för att komma ihåg var du har skrivit dem.

Men du är inte klar än… du har tagit det första och kanske viktigaste steget. Men nu ska du få hjälp av en klok man som tyckte om att lägga sin energi på rätt saker. USA:s 34 president – Eisenhower, han tänkte ut (eller åtminstone använde denna modell – och den är uppkallad efter honom) the Eisenhower matrix (sök nätet för mer information) där du delar in din långa lista med saker i fyra olika kategorier:

  1. Gör på en gång – saker som är viktiga och brådskande.
  2. Planera in – saker som är viktiga men inte brådskande, planera in i din kalender när du ska göra dem.
  3. Delegera – det som är brådskande men mindre viktigt, låt om möjligt någon annan (som kan göra det på en gång) utföra det. (Visst, du och jag kanske inte har en stab runt oss som Eisenhower, men förvånansvärt ofta finns det ändå möjlighet att delegera det till någon annan…)
  4. Saker att låta bli att göra – de sakerna som varken är viktiga eller brådskande. Stryk dem på en gång, det är saker som tar din tid, energi och fokus från det som faktiskt är viktigt.

Lätt som en plätt – visst?

Nja, det är det inte för mig i alla fall. Men min uppfattning och erfarenhet är att de här två olika metoderna i kombination är väldigt effektiva, men har för mig krävt väldigt mycket övning, speciellt det där med punkt 4. Huga!

Lycka till!