Grunden

Vem du än är, var du än kommer från, oavsett om du är troende eller inte, oavsett vem dina föräldrar är, om du är rik eller fattig, vilken status du anser dig ha, eller vilka andra etiketter vi människor har satt på oss själva och andra.

Allt runt om dig, det som är, det som händer dig, kan kategoriseras på två olika sätt:

 • Saker som du inte kan ändra på eller göra något åt.
 • Saker som du kan ändra på eller göra något åt.

Hur det än står till med ovan, så har du två saker du kan påverka i relation till det:

 • Din tid
 • Ditt val

Något du inte kan förändra, som du ändå ger din tid till och ältar kontrollerar dina känslor och stänger in dig. Men, du kan också välja, om du föredrar det, att acceptera att du inte kan förändra det, acceptera det som det är, och välja att göra något annat med din tid. Till exempel genom att lägga den på att utveckla en strategi för hur du ska hantera situationen som du inte kan påverka, ha en positiv inställning trots att du inte kan förändra situationen och kanalisera dina tankar och din energi till de bästa sakerna runt dig och se till att få ut det mesta och bästa möjliga, trots att situationen är som den är.

En sak eller situation som du kan förändra kan du också välja att förändra, eller åter igen, välja att ge din tid att istället älta det och låta det kontrollera dina känslor utan att förändra det.

Gör du valet att försöka förändra situationen så kanske det inte riktigt blir som du tänkt dig eller önskar, men då har du åtminstone satt saker i rörelse, och du har själv förflyttat dig och dina egna perspektiv från den oönskade situationen. Du har gett din tid och ditt engagemang och tagit steg framåt och påverkat det du kunnat påverka.

Oavsett om vi tycker om det eller inte, så är världen runt om oss i ständig förändring, och det har den alltid varit, så länge den har existerat. Världen runt om oss förändras med eller utan vårt godkännande och samtycke och genom att aktivt välja att vara en del av förändringen på försöka påverka den till din egen fördel så skapar du bästa möjliga förutsättningar för ditt fortsatta liv. Andra sidan av myntet är att du inte gör något aktivt val och låter omständigheterna påverka valen åt dig, då flyter du bara med livet, utan att du ger dig själv chansen att försöka påverka omständigheterna för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för ditt fortsatta liv.

Med detta sagt vill jag understryka att det inte alltid är lätt att göra aktiva val. Förbered dig på att du har hårt arbete framför dig! Men jag kan lova att det är värt det i slutändan! Men en sak jag inte kan lova dig är att varje gång du gör ett aktivt val så blir det som du vill och önskar. Många gånger blir det inte alls som du tänkt dig!

En del ser det som misslyckande, men jag ser det som en möjlighet till utveckling och lärdomar!

Här har du ett val att göra!

Du kan se din livsekvation så här:

 • Du faller = – 1
 • Du reser dig upp = +1
 • Summan = -1 + 1 = 0, Status Quo

eller så här:

 • Du faller = – 1
 • Du reser dig upp = + 1
 • Du lär dig något = + 1
 • Summan = – 1 + 1 + 1 = 1, du har vunnit något.

En stor del I att ta aktiva beslut, eller snarare undvika dem, är ursäkter.

Återigen kan du välja, acceptera ursäkten och försöka förklara för dig själv och andra varför just den här ursäkten håller dig tillbaka från vad det nu är du undviker.

Eller så kan du göra ett annat val och övervinna ursäkten genom att ge det du vill göra mycket av din tid och energi, och lämna ursäkten bakom dig och bevisa att den hade fel. Det var möjligt!

Den enda begränsningen i ditt liv är de begränsningar du själv sätter upp och väljer att leva med.

…men till sist, det finns inga rätt eller fel när det kommer till val, det finns bara val och konsekvenserna av dem. Spelar ingen roll om det var ett aktivt val du gjorde eller passivt val som gjordes åt dig… Konsekvensen blev din i vilket fall som helst.