Varför livscoaching?

Livscoaching – är det verkligen nödvändigt? Nej, egentligen inte. Precis som ett fotbollslag eller ett basketlag inte heller behöver någon coach (tränare). Jag menar, varje individuell spelare är riktigt duktig på att göra sin grej i just sin sport. De spelar i en lagidrott, som en del av ett lag, vilket innebär att de är fullt medvetna om att det inte är deras individuella prestation som kommer vinna matchen åt laget. De förstår alla att de behöver arbeta tillsammans som en enhet och spela bättre än motståndarlaget för att vinna. Ändå, vågar jag på stå, att alla lag är i ett starkt behov av en (eller flera) coach(er) (tränare) som svetsar samman laget, ser till att alla drar i samma riktning, ser saker ur andra perspektiv, sätt mål, peppar och höjer motivationen och sätter ett mindset hos alla i laget för att få spelet att flyta bättre och få varje individ att bidra till det större målet.

Så tänker jag att det är för oss alla. Vi är alla experter på våra egna liv. Vi vet vad som funkar och inte funkar. Vi vet vad som motiverar oss och vad som får oss att tappa gnistan. Vi kan allt det där om oss själva. I bästa fall. I vilket fall som helst så är vi den bästa och enda källan till information vad gäller saker om vårt eget liv.

Men trots detta är ingen av oss en en-mans-armé som går igenom livet med seger efter seger i en ostoppbar hyllningsparad till livet. Vi har alla toppar och dalar. Vi upplever alla bra dagar och dåliga dagar. Vi kör fast och vi kämpar. Och när vi kämpar kan vi bli frustrerade om det inte går som vi tänkt, när vi kämpar för att komma framåt men upptäcker att vad vi än gör så kommer vi bara tillbaka till samma ruta, gång på gång.

Då kan det vara bra att ta hjälp utifrån, få in nya perspektiv. Vänner, familj och andra personer som förhoppningsvis alltid finns där för oss. Men då och då kan det vara bra att få helt nya perspektiv från någon helt annat håll. Ett par nya ögon som du kan spegla din bild och dina upplevelser i. Någon som inte känner dig sen innan och har förutfattad uppfattning om vem du är. Någon som vill hjälpa dig att komma framåt. Någon som har tankar och perspektiv, verktyg och metoder som du kan ha nytta av i de olika situationer just du befinner dig i och som kan hjälpa dig framåt. Någon som kan hjälpa dig hitta din motivation och hjälpa dig att hitta din väg till dina mål.

Det är därför jag har fastnat för livscoaching. Inte för att jag vet allt, eller vet den bästa vägen framåt för just dig, det tror jag nämligen att det bara är just du som vet. Men att hjälpa dig och stötta dig längs din resa, hjälpa dig utmana dig själv och utmana dina befintliga tankemönster och din egen bild av dig själv. Hjälpa dig att få nya insikter och perspektiv. Kanske behöver du byta hjulspår för att komma dit du vill i livet, kanske är du redan på rätt väg? Inte för att jag kan berätta det för dig eller avgöra det åt dig, men jag kan förhoppningsvis peta på dig och ställa kluriga frågor och komma med övningar eller verktyg som gör att du hittar din egen väg och din egen sanning.