Motivera dig själv

Ge dig själv en klapp på axeln för varje delmål du har uppnått. Titta i backspegeln och känn dig nöjd över din prestation. Men slå dig inte till ro, du har fler delmål att ta dig an. Repetera tills alla delmål är uppfyllda. För varje uppnått delmål har du kommit närmare ditt slutmål. Fortsätt kämpa!

Tänk också på att när ett delmål är uppnått behöver du kanske fortsätta samma sak för att upprätthålla det delmålet. Om vi tittar på löpningen som vi pratat om tidigare. När du har kommit så långt att du orkar ta dig runt en mil i löpspåret så kan du inte luta dig tillbaka och bara fokusera på att springa 2 km så fort du kan. Du måste fortsätta springa 1 mil så att du upprätthåller det resultatet.

Det kan också vara så att när du uppnått målet att springa 1 mil händer något oförutsett, du kanske inte kan löpträna mer på två månader. Även om det blir ett bakslag så vet du att du har kommit så långt tidigare, så du kan ta dig dit igen. Men det är kanske naivt att tro att du vid första träningstillfället efter ditt uppehåll kan springa en mil igen. Det är inget fel att försöka, men du kanske inte bör ha förväntningarna att det är den startpunkt du står på just då.

 

Varför vill du nå ditt mål? Vilken är drivkraften bakom ditt mål? Var noga med att skriv ner det, så att du kan gå tillbaka till detta under hela processen för att hämta kraft och energi. Mest troligt kommer du, som alla vi andra, att komma in i svackor av tvivel, känna hopplöshet när ett delmål visar sig svårare att uppnå än vad du först tänkt eller när saker helt enkelt inte går som du tänkt.

Det viktiga i de situationerna är att inte ge upp utan fortsätta kämpa. Därför är det bra att återvända till Motivationen! De tankar du hade när du började hela din resa.

Glöm inte att kolla i backspegeln heller. Se på de saker du redan har lyckats uppnå. Till och med när du aktivt valde att sätta upp ett mål och bestämde dig för att nå ditt mål gjorde du framsteg. Du tog ett beslut. Du satte ord på en vision eller en dröm. Du tog första steget!