Din startpunkt

Idag börjar du din resa mot ditt mål. Var ärlig med dig själv. Försköna inte något för att du ska tro att du börjar på en bättre plats än där du är just nu.

Exempel: Om du har som mål att springa milen på under en timma, så är det dumt att tänka att din startplats är att du kan springa två kilometer, om det faktiskt är så att du inte ens orkar springa två kilometer utan att behöva gå mellan varven.

Lura inte dig själv. Det kommer mest troligt göra att du drabbas av större hinder än du tänkt dig redan i starten. Då är det lätt att motivationen dalar.

Rannsaka dig själv. Använder du några ursäkter för dig själv? Sätter du upp egna hinder? Finns det hinder du inte kan påverka? Kan du hitta andra vägar runt, eller en ny riktning?

Exempel: Löpningen igen. Det där bra tv-programmet du gärna också vill se, är det skäl nog att hoppa över dagens inplanerade löprunda? Är regn skäl nog för att inte komma ut att springa? Den där träningsvärken du har nu, är det verkligen klokt att du beger dig ut och springer igen?

Det finns inga ”rätt” eller ”fel” svar. Det är din prioritering. Ditt mål. Det är du som avgör allt på din resa.

Har du träningsvärk och tycker att det inte går att springa, så kan du kanske ta en promenad istället, fast det regnar, så att du åtminstone kommer ut och rör på dig och håller fast vid att träna vid de tillfällena du har bestämt dig för?

Titta också till vilka förväntningar du har. Förväntar du dig att hela resan mot målet ska gå snabbt och lätt, raka spåret, snart klart! Eller har du förväntningar att du kommer att behöva kämpa och jobba hårt. Få ta dig över/runt oväntade hinder, återhämta dig efter motgångar, göra återtag på delmål du nått men förlorat ur sikte?

Rätt förväntningar kan hjälpa dig, fel förväntningar kan stjälpa dig. Vilka förväntningar du bör ha beror helt på vilket mål du har och vilken som är din startpunkt…

En annan sak att fundera över är om priset av det jobb, den tid och det engagemang du förväntar dig att behöva lägga ner för att nå ditt mål faktiskt är värt att betala för att uppnå målet?

Vilken startpunkt du än har, så länge du rör dig närmare ditt mål gör du framsteg!

Jag vill fortsätta min självcoaching!